2010-04-12 12:30:12• hírek • Balvinszky Sándor

Elfogadták a tanügyi törvényt

Kónya László
Kónya László

Daniel Funeriu tanügyi törvényjavaslatát már csak a parlamentnek kell elfogadnia, hogy hatályba lépjen.

"A román társadalom nem maradhat a XIX. században, így a román oktatás sem. Egész Európa előrelépett és mi is beléptünk az Európai Unióba, ha nem hozzuk egy-szintre az oktatási rendszerünket, akkor nem tudnak majd érvényesülni állampolgáraink" - mondta el a Szatmár.ro-nak Kónya László főtanfelügyelő-helyettes.

Szakoktatás területén például eddig Romániában nem olyan diplomákat kaptak a diákok mint nyugaton, így nem fogadták el azokat külföldön. Az új rendszer szerint a szakoktatási diplomák tartalmazni fogják a diákok kompetenciai ismereteit is, amit már nyugaton is mindenhol el fognak fogadni.

Az új rendszer a magyar nyelvű oktatás szempontjából is előnyös, mivel több olyan pontot is tartalmaz, ami előrelépés az eddigiekhez képest. Többek közt azt, hogy a román nyelv kivételével minden tantárgyat magyarul tanítanak majd a magyar osztályokban, mivel előfordult bizonyos tantárgyak román nyelven való oktatása. Továbbá az iskolák, gyerekek oktatására a pénzügyi hátteret is előírja a törvény.

Egyéb források szerint a középiskolai oktatásban résztvevő diákok, szülők továbbra is alá kell írják, hogy elfogadják az iskola belső jogszabályát, ami azért némi újdonsággal bír a szülők számára. Az iskolakerülő diákok szüleire ötszáz és ötezer lej közti bírságot szabhatnak ki vagy közmunkára kötelezhetik őket.

A tanároknak is okozhat meglepetéseket az új törvény, hisz többek közt kötelezővé válik a próbaidő, a véglegesítő vizsgák pedig eltűnnek, de ez csak néhány a sok változtatás közül amit az új tanügyi törvény hoz magával. Emil Boc kérése a parlament felé az volt, hogy a lehető legrövidebb időn belül vitassák meg, mivel szeretnék az oktatási törvényt alkalmazni már a következő tanévtől.

A jelenleg érvényes tanügyi törvény 104 változtatáson esett át 1998 óta, már Cristian Adomnitei, Mircea Miclea és Ecaterina Andronescu is megpróbálta megreformálni Daniel Funeriu előtt.


Daniel Funeriu tanügyi törvényjavaslatáról
Az új tanügyi törvény sorsa már csak a parlamenttől függ


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: